Arta culinara la Pari…Chișinău !

Reading Time: 5 minutes

Am (re)descoperit un Chișinău culinar mult peste așteptări.

Timpul fiind putin, pretențiile mari și pauzele necesare, am ales pentru weekend o escapada la Chișinău. Nu e prima data când mergem, și mai mereu, motivul e același: mâncarea. Încă mult subevaluat comparativ cu destinațiile europene sau din Romania, Chișinău oferă o multitudine de avantaje: prețuri rezonabile, dorința de a se afirma, design-ul inedit în multe locații, ingrediente de top, axate pe gust. Nu contează cum și de unde vin banii pentru toate astea; pe tine ca și client nu te impacteaza în nici un fel.

Așadar, ne-am urcat în mașină, eram în vama în 30 de minute, iar de acolo am mai făcut vreo ora jumate pana în oraș. Btw, este și duty free în vama, deci merita aruncat un ochi și pe acolo. Și nu uitați de vinieta. Drumul este în proporție de 90% perfect, proaspăt asfaltat de Uniunea Europeana. Motivele sunt evidente.

Pana la Chișinău nu e mare lucru de văzut ca și peisaj. Singurele lucruri care merita o oprire sunt multiplele crame de vinuri și fabrica de cognac Călărași, care face o băutură decenta, la un preț cinstit. Vinurile nu au nevoie de prezentări, deja sunt arhicunoscute.

Locația

Am ales ca o prima locație pe cei de la Divus Restaurant. Aceștia, care apropo au și crama și produc niște vinuri excelente, sunt situați la parterul unei clădiri noi (sau nou renovată). La parterul clădirii au magazinul propriu, iar intrarea spre terasa este discret marcată. Coridorul spre terasa este marcat de lemn și verdeața, la finalul căruia găsim aproximativ 7-8 mese dispuse elegant, cu suficient spațiu între ele. Terasa este ferita de traficul stradal și orice gălăgie. Tot ferit esti și de semnalul Wi-Fi care e foarte slab și necesar, având în vedere cât costa internetul fără o cartela de Moldova. Este un spațiu destul de zen cu decor de calitate și evoca mult calm și eleganta. Nu am avut ocazia sa văd și interiorul locatiei, dar cu siguranță o voi face la următoarea vizita.

Mesele au tacâmuri de calitate, râșnite cu sare și piper, un buton pentru chemat ospătarul și servete de textil. Și mobilierul este confortabil, iar mesele din lemn calitativ la înălțimea potrivită pentru a mânca relaxat.

Meniul

La Divus meniul a fost prin cod QR, de aici și lipsa pozei. Și aici tot undeva la 60+ preparate, dar cumva grupate în niște combinații foarte interesante. Nu mă înțelegeți greșit, tot cred ca sunt multe, dar parca nu mă deranja foarte tare, având în vedere felul în care sunau combinațiile. Mi-a plăcut în mod special categoria de Raw Bar cu mai multe feluri de tartar, ceviche și stridii. Mai mult, am apreciat ca atunci când am vrut sa comand un Pepper Steak, ospătarul mi-a spus ca nu au primit cea mai buna carne, prin urmare nu o vor servi. Ospătarul a știut sa facă recomandări și descrieri despre cum sunt preparate produsele. Meniul este grupat în așa fel încât e ușor de urmărit, iar combinațiile sunt deosebite. Cu siguranță mai am de încercat multe din meniul lor.

Iarăși un aspect de apreciat este lista de vinuri care este cuprinzătoare și aproape în totalitate cu vinuri din crame din Republica Moldova. Noi am ales de la crama lor sortimentul Trei Mândre, care a fost un vin foarte parfumat și lejer.

Mâncare și servicii

Încă de la primul contact, ospatarul a fost foarte ospitalier, dar și profesionist. Am apreciat apronul curat și călcat, branduit cu numele și logo-ul locatiei. Având în vedere combinațiile interesante, ne-a luat putin mai mult timp sa ne decidem, așa ca a venit de 3, 4 ori sa ia comanda. Mi s-a părut un pic pushy, dar nimic grav.

La toate întrebările a avut răspunsuri, inclusiv despre modul de preparare a unor preparate și ingrediente. De asemenea, a făcut recomandări și nu pe baza de preț, ci de gust și probabil preferințe personale. Am urmărit acest aspect. Vinul a venit repede la temperatura perfecta și într-un recipient care sa o păstreze așa pe tot parcursul prânzului.

într-un final am reușit sa ne hotărâm și la mâncare, și am ales următoarele:

Aperitivele

Pentru aperitive am mers pe un carpaccio de somon cu gel de lime și ulei de creveți absolut fabulos, un ravioli de sfecla roșie cu brânză de capra, pere și sos de vin roșu și rodii și gogoși negre cu rillette de creveți. Aici cuvintele sunt de prisos…Somon gust proaspăt și o nota de prospețime data de gelul de lime, ravioli arătau ca dintr-un tablou, gustoși și perfect echilibrati ca și gust, iar gogoșile cu creveți erau mai mult aer, iar în interior un rillette (care e ca un pate grunjos) cu un gust intens de creveti.

Principalele 🙂

La felul principal am luat paste cu fructe de mare în bisque de creveți cu parmezan negru și rotti cu creveți sous-vide. Pastele au fost excepțional de bune, singurul meu “reproș” fiind faptul ca le-aș fi dorit mai al dente și sosul poate o idee mai redus, sa fie mai gros/cremos. Totul se îmbină armonios și este simfonie pe cerul gurii. Bisque-ul de creveți nu e doar foarte bun și da un gust intens de “mare” preparatului, dar este și un mod bun de a folosi ce ramane de la curățarea crevetilor: cochilii, cap, etc. Rotti cu creveți au fost de asemenea o surpriza prin combinatia de arome foarte fresh și neașteptate: miez de nuca, coriandru germinat, cu gust puternic, o combinație între dulce și acru, creveții cu gust puternic, dar proaspăt, o alegere foarte interesanta. La desert am mers pe un tiramisu cu ice wine, care nu a fost spectaculos. Nu am simțit diferența între acest tiramisu și unul standard.

Pe tot parcursul cinei, ospătarul a venit în repetate rânduri pentru refill la pahare și sa ne întrebe cum ni se pare. Doar când am vrut sa dam comanda de desert dispăruse, și a trebuit sa apelam la un coleg. Dar nimic grav. În scurt timp, terasa deja era plina și poate și acest lucru a fost un factor.

Concluzii

Chișinăul încă e o nestemata nedescoperită în materie de arta culinara, care (cred eu) risca sa se piardă odată cu “europenizarea” care e tot mai aproape. Restaurante ca Divus încă reușesc sa mențină un nivel de servicii, mâncare și creativitate la un nivel surprinzător pentru o zona de la care nu ai mari așteptări, mai ales înspre fine dining. Prețurile, de asemenea, încă sunt mai mult decât decente, pentru aceasta masa lăsând la locație aproximativ 350 de lei cu tot cu bacșiș, ceea ce nu e mult având în vedere ca am consumat 3 aperitive, 2 feluri principale, un desert și un vin bun.

Pana data viitoare, când bifam alta locație emblematica din punct de vedere culinar, va las și pe voi sa descoperiți și sa recomandați locații care v-au impresionat.

Rate this article

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *