Burger cu pui crispy

Burger cu pui crispy si sos dulce-picant

Reading Time: 5 minutes

Revolta mea nu e despre “pui crispy” in sine, ci despre cum este gatit, prezentat si pretuit el.

În ultima vreme am tot fost ba pro, ba contra despre faptul ca nu mai exista restaurant în lume care sa nu ofere pui crispy intr-o forma sau alta. Wrap, sandwich, meniu, bucket, roaba cu artificii, cada, remorca, etc.

Ah, si voi folosi mult termenul “crispy” in loc de crocant, pentru ca e posibil sa stie mai multa lume ce inseamna crispy, decat ce inseamna crocant.

Problema este alta: toti caută (și uneori susțin ca au) pui crispy “mai bun decat la KFC” sau “exact ca la KFC”. Evident ca asa ceva nu este posibil. Motivele sunt multe, dar nu vom intra in fiecare detaliu in parte. Cel putin nu acum.

E tragicomic cand apar retete pe net cu denumiri ca “a fost descoperita reteta kfc”, “puiul colonelului a fost în sfârșit demascat” , etc. Nu exista nici cea mai mica sansa ca tu, bucatar amator (sau orice alta persoana), cu bucatarie normala si cu acces la ingrediente normale sa reusesti vreodata sa faci puiul exact ca la KFC. Nici pentru cei care dispun de asta nu sunt șanse. Il poti face mai bun sau mai nasol, dar niciodata ca la KFC. Nu ai nici acces, nici bani la “secretele” lor. Cum nu ai acces nici carnea “crescuta” special pentru asa ceva. Daca ai avea macar unul din lucrurile astea, ai fi deja bogat si n-ai mai avea timp sa citesti ce scriu eu aici.

Daca stai la casa, cu atat mai fain, ca poti improviza si un “drive” tot de la tine pentru tine.

In fine… sa revenim la reteta in cauza. Acest pui crispy nu este ca la KFC. Este mai bun, în felul lui, nu decât la KFC. Motivele sunt simple: este suculent, este crocant, condimentat și nu are substanțe pe care nu le putem pronunța.

De partea suculenta se ocupa kefirul in care il marinam, de partea crocanta amestecul de faina cu putin chefir din cel in care s-a marinat, iar de condimente…evident se ocupa condimentele.

Pulpele superioare, dezosate, sunt o varianta ideala in opinia mea. Sunt suculente, accesibile si marimea perfecta pentru un burger perfect.

E bine sa incepi ori de dimineata, ori de seara reteta asta. Seara, daca vrei sa-l gatesti dimineata ; dimineata, daca vrei sa il gatesti dupa-amiaza. De ce? Pentru ca punem puiul la marinat pentru cateva ore. Nu mai mult de 12 totusi.

Nu te lasa intimidat(a) de textul lung sau lista aparent lunga de ingrediente. Multe dintre ele ori le ai deja, ori le gasesti usor si relativ ieftin.

Pe langa puiul în sine, eu am optat pentru o salata coleslaw și niște chifle bune de burger de la patiseria Kopt, din Iași. Sosul îl puteți face în avans, ca sa va mai luați de o grija; doar îl reincalziti în ziua servirii. Cand au venit musafirii, v-ati pupat, s-a intrebat despre copii si le-ati pus un pahar de ceva, incepeti pregatirile pentru gatirea puiului în cauza.

Pui crispy cu sos asiatic și salata coleslaw

Un pui crispy excelent, făcut cu ingrediente simple fără a fi nevoie sa stai la coada la drive
Course Main Course
Cuisine American
Keyword burger, chicken, crispy, spicy
Prep Time 8 hours
Cook Time 30 minutes
Total Time 8 hours 30 minutes
Servings 4

Equipment

  • 1 Friteuza sau oala cu fund gros / ceaun
  • 1 Bol încăpător pentru marinat la frigider, preferabil cu capac

Ingredients

Pentru pui

  • 1 mix condimente 3 linguri paprika dulce, 1 lingura de paprika afumata, 3 linguri piper alb, 3 lingurite usturoi granulat, 3 lingurite oregano uscat sau amestec de ierburi mediteraneene, 1 lingurita rasa de piper cayenne atenție unde e lingura și unde sunt lingurițe
  • 500 ml Chefir
  • 1 buc Ou
  • 1 lingura Sare
  • 2 linguri Sos picant
  • 4-6 buc Pulpe superioare pui dezosate, fără piele
  • 300 g Faina
  • 60 g Amidon de porumb
  • 1 plic Praf de copt

Salata coleslaw

  • 1 sfert Varza alba tocata fin
  • 1 sfert Varza rosie tocata fin
  • 2 buc Morcovi medii dați pe răzătoare
  • 1 buc Mar tăiat fin
  • 2 linguri Maioneza fie făcută de voi, fie cumpărată
  • Sare, Piper și Chimen după gust

Sos dulce picant

  • 70 g Zahăr brun
  • 2 linguri Sos Picant Sriracha sau ce vreți voi
  • 3 linguri Sos de soia
  • 3 catei Usturoi tocati
  • 1 buc Ghimbir proaspat 3-4 cm dat pe răzătoarea fina
  • 3 linguri Ulei de susan

Instructions

Marinarea puiului

  • Combinam într-un vas micuț toate condimentele pentru pui
  • Intr-un vas incapator (care va merge la frigider) adaugam chefirul, oul batut, 1 lingura mare de sare, 2 linguri din condimentele de mai sus si 2 linguri de sos picant si le amestecam putin sa se omogenizeze
  • Adăugăm pulpele de pui curățate de pielițe, ne asiguram ca le-am masat bine cu marinata și a intrat peste tot, după care acoperim/închidem vasul și îl dam la frigider pentru 6-8 ore, dar nu mai mult de 12, pentru ca devine gumos și înțepător ca și aroma.

Salata coleslaw

  • Doar combinam toate ingredientele într-un bol, le amestecam bine și le dam la frigider, acoperite, pana când avem nevoie de ele

Sosul

  • Toate Ingredientele le amestecam intr-o olița și o dam pe foc mic-mediu pana se topește zaharul și devine un sos destul de gros.

Preparare

  • într-un bol încăpător amestecam faina, amidonul, praful de copt și ce a mai rămas din mixul de condimente
  • Adăugăm aici și 4-5 linguri din marinata în care a stat puiul și amestecam putin cât sa se facă pe alocuri niște cocoloașe mici de aluat
  • Intr-o tigaie adâncă sau ceaun punem cam 800 ml - 1 litru de ulei cu punct de ardere ridicat (floarea soarelui, răpită, palmier, etc) și îl dam la un foc mediu sau pana ajunge la 200 de grade, dacă aveți un termometru. În același timp, dam și cuptorul la 100 de grade, pentru a păstra calde bucatile gătite pana facem și restul.
  • Scoatem o pulpa din marinată, lăsăm sa se scurgă putin excesul, o dam prin amestecul de faina cu condimente, apăsăm bine sa fim siguri ca are peste tot (inclusiv acele cocoloașe de luat), după care, cu grija, o punem în uleiul fierbinte și o lăsăm acolo 10 minute. Dacă e nevoie, o întoarcem pe parcurs și pe partea cealaltă .
  • Scoatem pulpele pe hârtie absorbanta pentru a mai trage din ulei, după care le transferam la cuptor pentru a se menține calde.
  • Când sunt toate gata, montam: chifla burger ușor rumenita pe jumătăți, Salata coleslaw, puiul și sosul ușor reîncălzit. NE-BU-NI-E !
    Burger cu pui crispy
Rate this article

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating