Desi este posibil ca aspectul sa nu ma recomande, sunt un mare fan al produselor vegetariene.
Da, imi plac legumele. Imi plac si produsele de tip vegetarian care ies din ele. Mai ales sub forma unui burger vegetarian spectaculos si supe creme. Imi plac legumele imperfecte, care se strica repede, dar al caror gust il stim cu totii. Din pacate, le gasim din ce in ce mai rar disponibile pe rafturi, tarabe, etc. Gasim in schimb cele care par un photoshop in viata reala: perfecte, culori vivid, imagini sharp si care sunt practic indestructibile. Probabil si in stomac sunt la fel: indestructibile.
Nu sunt vegetarian, dar mi-ar placea sa fiu. Doar pentru simplu fapt ca iubesc animalele si pentru ca se poate trai lejer si fara carne. In momentul de fata, anturajul nu imi permite din moment ce tata (si vecinii din perimetru) face un gratar pentru 5 persoane, cu 69,361 (sais’ noua de mii, trei sute sais’ unu) de kile de carne. Si miroase. Si mi-e pofta. Si iarasi ratez sansa de a lasa’o mai usor cu carnea.
Dar, sunt zile, cateodata consecutive, cand nu mananc carne. Mananc legume, oua, etc. Prin urmare, daca as vrea, as putea.
Un burger vegetarian care nu e plictisitor poate revolutiona ideea de burger. Variantele de combinatii de gusturi sunt efectiv nelimitate.
Burgerul asta (de deasupra) este clar CEL PUTIN la fel de bun ca si cel cu carne. Si probabil CEL PUTIN la fel de hranitor si nutritiv. (e posibil hranitor si nutritiv sa fie acelasi lucru. Nu mai caut acum, e tarziu).
Pe langa asta, mai este si usor de facut. Poti face mai multa compozitie, o bagi intr-o caserola si mananci o data burger, alta data chiftele, alta daca frigarui, ardei umpluti si tot asa. Nu, serios.
Iarasi vin cu dilema si intrebarea de ce nu gasesc un burger vegetarian atat de bun la marii / micii comercianti cu nume sonore in domeniu? De ce se limiteaza la un falafel mediocru sau ceva compozitii dubioase sau, mai rau, variante congelate de la furnizori?
Grohaitorul de mici si meniu K-Grill va stramba din nas la termenul “vegetarian”. Mai bine nu-i spui decat “burger” si il lasi asa. Garantez ca isi va schimba parerea dupa prima inghititura/ragaitura ori nici nu-și da seama.
Burger vegetarian
Ingredients
- 150 g Orez brun gătit
- 130 g Miez de nuca crud
- 50 ml Ulei de măsline
- 1 buc Ceapa galbena tocata mărunt
- 10 g Paprika dulce
- 5 g Praf de chilli
- Sare, piper
- 2 lingurite Zahăr brun
- 150 g Fasole roșie la conserva
- 20 g Pesmet
- 50 g Sos BBQ
- 1 buc Rosie tăiată felii subțiri
- Maioneza sau alt sos preferat
- Ceapa murata sau castraveți murati felii subțiri
- Chipsuri de cartof dulce
Instructions
- Daca orezul brun nu este deja gatit: spalati orezul sub un jet de apa rece, adaugati putin ulei de masline intr-o oala, adaugati orezul si lasati-l la calit pentru cateva minute, pana devine sticlos. Adaugati o cantitate de apa dubla fata de cantitatea de orez si lasati-l la fiert 30-40 de minute, pana este gătit complet. Cand este gata, lasati-l acoperit pentru 10-15 minute, apoi pana se răcește complet.
- Tragem miezul de nuca putin la tigaie pana se colorează putin și elimina uleiuri
- În aceeași tigaie călim putin ceapa tocata mărunt
- După ce s-au răcit și nucile, le adăugăm într-un blender împreună cu paprika, chilli, sare, piper si zaharul brun, dupa care procesam pana la o consistenta cat mai fina
- Intr-un bol incapator adaugam fasolea rosie, scursa si uscata, si o pasam cu o furculita lasand cateva bucati intregi.
- Adaugam in bolul cu fasolea orezul brun care acum a ajuns la temperatura camerei, amestecul de nuci si condimente, ceapa prajita, pesmetul, sosul BBQ, si amestecam cu o lingura pana se formeaza un “aluat” care isi poate pastra forma. Daca este prea moale, adaugati mai mult pesmet. Ajustati gustul dupa preferinte.
- Încălzim o tigaie cu putin ulei și formam 4 chiftele din compoziția de mai sus. Dacă este prea moale, mai puteți regla putin din pesmet.
- Adăugăm burgerii în tigaie și ii prajim la foc mediu pana se rumenesc bine (5-6 minute) după care ii întoarcem pe partea celalata. Mare grija la manevra asta, pentru ca nu sunt la fel de bine legate ca cei din carne.
- Ii scoatem cand sunt bine rumeniti pe ambele parti dupa care ii adaugam in chiflele pentru burger. Eu am folosit maioneza cu usturoi copt (rămas de când am făcut gazpacho), mix de salata verde, chipsuri de cartofi dulci, ceapa murata rapid, felii de roșie și castraveți murati. Ii puteti savura dupa propriile gusturi sau la fel cum ati manca si pe cei din carne.