Hai sa fim sinceri…
Tuturor ne place ceafa de porc. Unii o mananca, unii o poarta rezemata pe tetiera de X6. Problema este ca e atat populara, incat, cateodata parca ne e cam rusine sa o comandam, mai ales daca suntem la masa cu socrii, supervisorii sau vreo gagica la primele intalniri. Ca sa nu para ca n-ai gusturi fine.
Situatia e asemanatoare cu asistentele tv, oricat de ciudata ar parea comparatia. Sunt pe placul tuturor, femeile se uita la ele cu admiratie/invidie, noi, barbatii, ne uitam la ele cu de toate, le-am savura, dar nu recunoastem din cauza femeilor de mai sus. Tuturor ne plac, toti le-am comanda, dar nu da bine.
Tavi de ceafa la cuptor la intalniri de familii mari, ceafa la gratar 6 luni pe an cat e cald afara, tochitura, la garnita, etc. Ceafa de porc este un ingredient superstar in adevaratul sens al cuvantului.
Si, de multe ori, se face prea multa si ramane pe a doua zi, dar toti sunt deja satui sa o scalde in mujdei, mamaligi, ketchup si altele.
Resusciteaza ceafa!
Eu propun sa o folosim mai creativ, si infinit mai gustos fie ca e facuta ieri pentru neamuri, abia scoasa din cuptor sau adusa de pe gratar insotita de “haideti ca se raceste”, “asta e ceafa dinaia buna, românească” etc.
Sa faceti lipiile din poze e floare la ureche: faina, apa, sare și putina drojdie. Lasam vreo ora, doua sa faca sex drojdia. Apoi boxam aluatul de cateva ori sa scoatem niste aer din el, si din noi. Dupa asta, luam bucati cam cat pentru gogosi, le intindem cat mai subtire cu putinta cu un sucitor. Se poate testa daca e sufficient de subtire intinsa daca pui una abia rulata pe fundul cuiva cu bikini negri si se vede cat de cat imprimeul.
Dupa testul cu chilotii, incingem o tigaie fara nimic in ea, apoi punem putin ulei de masline bun, dupa care punem lipia intinsa subtire, care se va umfla foarte fain. Dupa ce se rumenste pe prima parte (foarte repede, asa ca atentie), o intoarcem si o prajim pana se umfla iar si se arde pe alocuri. E de preferat sa le tinem la cald, sau sa le acoperim cu ceva pana sunt toate gata, ca sa nu se intareasca. Eu personal le pun una peste alta, dupa care le acopar cu un clos cu care acopar tortul, dar merge și un prosop de bumbac, un pic umed.
Practic, succesiunea la tron este asta: lipie, hummus (rețeta aici) , punem o gramajoara mica de ceva salata verde (rucola, baby spanac, vedeti voi), ceafa de ieri, taiata felii subtiri si prajita rapid, branza framantata buna, ceapa murata rapid (eventual cu sumac), cateva seminte de rodii, si niste verdeata aromata dupa preferinte. Rulam, după care mancam dezordonat si cu pofta.
Daca ceafa e facuta de o zi, doua, o taiem feliute subtiri si o tragem repede la tigaie, cat sa se incalzeasca si sa se prajeasca putin. Daca e abia facuta, doar o feliem subtire.
Pentru ceapa rosie murata rapid, am doua variante :
Prima – Intr-un vas mic, punem ceapa, otet din vin rosu, seminte de mustar, apa, sare si zahar si aducem totul la punctul de fierbere si lasam asa 2-3 minute, amestecand. Lasam sa se raceasca, dupa care transferam intr-un borcan inchis ermetic, si este gata de folosit.
A doua metoda si cea preferata de mine este sa pun intr-un vas ceapa rosie feliat cat mai subtire, sumac, suc de lamaie si menta tocata foarte fin.
Totul se poate personaliza dupa preferinte. Puteti scoate sau adauga ce considerati. Rulati cum stiti mai bine si mancati dezordonat, dar cu pofta.
Ceafa universala
Ingredients
- 4 buc Friptura de porc Ceafa sau ce rămâne
- 4 buc Lipii Făcute de voi (preferabil) sau cumparate
- 200 g Brânză frământată veche
- 100 g Hummus
- 100 g Ceapa murata Sau alte murături dacă preferați
- Semințe de rodie
- Coriandru proaspăt
- Ulei chilli și susan Sau cel de la burgerul crispy
Instructions
- Lipiile din poza: faina, apa, sare și putina drojdie. Lasam vreo ora, doua sa faca sex drojdia. Apoi boxam aluatul de cateva ori sa scoatem niste aer din el. Dupa asta, luam bucati cam cat pentru gogosi, le intindem cat mai subtire cu putinta cu un sucitor și extra faina. Se poate testa daca e sufficient de subtire intinsa daca pui una abia rulata pe fundul cuiva cu bikini negri si se vede cat de cat imprimeul.
- Incingem o tigaie cu putin ulei de masline bun la foc med-high, dupa care punem lipia intinsa subtire, care se va umfla foarte fain. Dupa ce se rumenste pe prima parte (foarte repede, asa ca atentie), o intoarcem si o prajim pana se umfla iar si se arde pe alocuri.
- Pentru ceapa roșie murata: combinam într-un castron ceapa tocata cât mai fin, sumac, suc de la o lămâie și menta proaspăta
- Daca ceafa e facuta de o zi, doua, o taiem feliute subtiri si o tragem repede la tigaie, cat sa se incalzeasca si sa se prajeasca putin. Daca e abia facuta, doar o feliem subtire.
- Practic, succesiunea la tron este asta: lipie, hummus (rețeta aici) , punem o gramajoara mica de ceva salata verde (rucola, baby spanac, vedeti voi), ceafa de ieri, taiata felii subtiri si prajita rapid, branza framantata buna, ceapa murata rapid (eventual cu sumac), cateva seminte de rodii, si niste verdeata aromata dupa preferinte. Rulam, după care mancam dezordonat si cu pofta.