Andrei Chelaru

De vorba cu Andrei Chelaru

Reading Time: 5 minutes

Poate ca numele de Andrei Chelaru sa nu va spuna mult, mai ales daca nu activati in domeniul Horeca. Nu-i nimic, Andrei inainteaza hotarat, determinat si, cel mai important, pasionat.

I-am scris lui Andrei dupa ce m-a complimentat pentru un articol despre psihologia unui meniu de restaurant (adică cel de aici) Stiti cum e: imi da un deget, iau toata mana. E posibil ca numele de Andrei Chelaru sa nu spuna foarte mult pentru multe persoane, deocamdata. Nu-i nimic! Cu multi ani in urma nici nume ca Massimo, Ducasse sau Ripert nu spuneau mult. Sigur, e un drum foarte lung, dar nu imposibil, iar Andrei inainteaza hotarat, determinat si pasionat. Este posibil ca pseudonimul “Le Andrew” pe Facebook, le_andrevv pe Instagram sau paginile restaurantului Fragment, din Cluj-Napoca, sa va spuna mai multe.

Sourdough soup / sweet potatoes and mustard puree / dehydrated & burned carrot skin

Eu, personal, inca nu am ajuns acolo, din pacate. Probabil voi ajunge foarte curand, odata cu autostrada Iasi-Tg. Mures. HA ! Totusi, chiar si neajungand la Fragment, pot aprecia din lumea “social media” faptul ca toata echipa de acolo face parte din “noua bucatarie romaneasca”. Tot din aceasta generatie sper sa am in curand o “discutie” asemanatoare cu alte nume ca Alex, Oana, Toni si multi altii. L-am rugat pe Andrei sa-mi spuna cate ceva despre el. Cred ca cel mai bine este sa redau exact cuvintele lui, care incorporeaza perfect ce este, ce face, cu cine și de ce.

“Echipa noastra este formata din oameni harnici, bine intentionati, care inteleg ca daca vrem performanta asta implica foarte foarte multa munca”

Andrei, ai legatura: ” Sunt Andrei Chelaru, 33 de ani. Am inceput meseria de bucatar acum aproximativ 14 ani in Bacau, bacauan fiind. Mai mult decat orice cred despre mine ca sunt autodidact. Am mai lucrat in Bucuresti, Cipru, Iasi, Cluj si acum sunt foarte atras de ce se intampla in zona nordica unde am si fost la un internship foarte interesant anul acesta si mai urmeaza inca unul la anul, in Copenhaga. Sunt la restaurantul Fragment de 3 ani unde gatim mancare care sa ne motiveze si pe noi, dar si pe oaspetii nostrii. Echipa noastra este formata din oameni harnici, bine intentionati, care inteleg ca daca vrem performanta, asta implica foarte, foarte multa munca.”

Stiind cum este munca in bucatarie, stiam ca Andrei nu are timp din belsug sa depaneze cu mine amintiri, asa ca m-am rezumat la 10 intrebari care sa il descopere in fata noastra din mai multe unghiuri. Planuiesc sa aplic varianta asta si la cei mentionati mai sus, tot din aceleasi considerente. Bineinteles ca, odata cu vizita mea la Fragment, voi dezvolta mult mai amplu subiectul, mai ales pe partea de mancare, meniu, restaurant, servicii, etc. Nu pot lauda de la distanta. Altii pot. Cu bani.

Zece intrebari. Zece unghiuri diferite.

Pana ajung la Fragment, sa pot dezvolta tematica mancarii, va las cu Andrei si cu cele 10 intrebari la care a raspuns cum a simtit.

1. Ce ingrediente sunt, pentru tine, sfanta treime?

Ceapa, morcov, telina.

2. Daca ai avea si tu posibilitatea sa faci un referendum, legat de bucatarie, cum s-ar intitula si de ce?

Timpuri noi, reguli noi. As organiza un referendum despre legislatia in Horeca privind achizitionarea produselor de la micii producatori locali care au niste produse minunate, dar pe care noi, bucatarii, nu putem sa le accesam datorita legislatiei eronate. Mi-ar face foarte mare placere sa nu mai functionam dupa legi invechite, si sa fim lasati sa facem mancare delicioasa care sa contina si elemente din flora spontana si produse obtinute prin procedee de fermentare si multe altele…

3. De ce crezi ca romanii, in general, sunt impacati cu faptul ca trebuie sa manance pana ofteaza ?

Asa au fost obisnuiti. S-a transmis din generatie in generatie. Si mai cred ca e vorba si de nivelul de trai din Romania.

4. Ce se va intampla cand “gatitul” nu v-a mai fi asa in trend, cum e de vreo cativa ani?

Nu o sa mai fie asa multi bucatari pe la televizor?! Si o sa faca ce trebuie sa faca un bucatar? Sa gateasca si sa aiba satisfactia lucrului bine facut si oaspeti multumiti.

5. De ce nu pleci?

Ma intreb si eu asta cateodata. Cred ca imi doresc foarte mult sa fac ceva in tara mea.

6. Exista vreun motiv, oricat de mic ar fi, pentru mult intalnitele meniuri de sute de preparate?

Nu. Cred ca ei incearca sa multumeasca pe toata lumea, dar in schimb bulverseaza pe toata lumea. Eu nu inteleg cum asigura ei prospetimea unui en place pentru sute de preparate. De cele mai multe ori, cand dau de cate un restaurant cu carte de 100 de preparate, nu au multe din cele trecute pe cartea meniu.

7. Daca ai organiza “cina cea de taina” exact pentru personajele cu pricina, ce meniu le-ai prepara?

As cerceta amanuntit preferintele fiecaruia si apoi as gati un meniu care sa multumeasca pe toata lumea. Pentru Isus as gati ceva cu tematica “paine si vin”.

8. Ce parere ai de restaurantele care au dezactivat review-urile online? Au motive reale? Care?

Probabil au foarte multe review-uri negative si sunt obligati de situatie sa le dezactiveze?! Eu cred ca un review trebuie luat in considerare/analizat si daca e pozitiv si daca e negativ si sa tragem pe cat posibil o concluzie sanatoasa pentru ambele parti.

9. De ce restaurantele distrag atentia de la mancare prin design pompos al interioarelor si nu invers?

Eu consider ca ar trebui sa existe un echilibru / concept intre felul in care este facut designul restaurantului si directia in care este gandita mancarea.

10. Program relaxat si creativitate sau munca asidua si strictete? De ce?

Eu cred ca se pot amandoua odata, si un program relaxat care sa stimuleze creativitatea si munca asidua si strictete. Dar eu cred cu tarie si ca in viata trebuie sa muncim daca vrem sa obtinem si sa realizam obiectivele propuse.

Revenind in studio, mi-as dori sa aflu mai multe de la mai multi bucatari din tara, si care cred ei ca este traiectoria bucatariei romanesti. Mie imi pare o traiectorie buna, mai ales in ultimii 3-4 ani. Dar toate aceste eforturi necesita sustinere materiala, morala si legala. Indraznesc sa sper ca se poate.

Multumim Andrei si nu numai.

Rate this article

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *