Hummus

Reading Time: 3 minutes

Vreau hummus oricand, oriunde si la orice ora, dar nu de oriunde.

Serios, daca ma trezesti la ora 03:28 si imi spui ca mi-ai adus o farfurie cu hummus bun si niste lipii eventual, m-ai cucerit. Sunt fascinat de el si cred ca e cel mai bun exemplu de “less is more”. Nu cred ca mai este necesar sa specific ca ma refer la hummusul facut de cineva, si nu cel facut de masinarii in fabrici uriase, desi sunt și acolo exceptii.

Bineinteles ca si la hummus, fiind o reteta atat de veche, exista diverse variante/secrete/trucuri. Nu le stiu pe toate pentru ca nici nu am origini din zonele respective, nici nu sunt un chef de meserie. Dar, am mancat in multe locuri și pot aprecia unul corect.

Pentru cei care se incumeta sa spuna ca “s-au luat dupa fasolea noastra batuta”, trebuie sa transmit ca in secolul XIII (cand a fost prima oara mentionata o reteta de hummus în scris) noua numai la mancare nu ne era gandul.

Este adevarat totusi ca termenul de hummus este destul de general si poate fi facut si cu alte sub-categorii din familia fasolelor. Nu e ciudat de citit cuvantul asta, “fasolelor”? Citeste-l de cateva ori. Ti se limba plimba-n gura.

Intr-o lume ideala as vrea sa gasesc hummus in doua variante, pe care le-as dori si la sex: foarte fin, cremos care sa te mangaie pe gat sau mai rustic, mai grunjos, cu limba-n ureche.

Ingredientele raman aceleasi in ambele variante. Ma refer la hummus, ca n-ai cum sa introduci in sex naut, lamaie, usturoi, etc. Cel putin n-am incercat. Vedem. Variantele sunt iarasi numeroase: iei naut crud, il pui la inmuiat peste noapte cu niste bicarbonat si apoi il fierbi pana il ia naiba. Iei naut la conserva, il scurgi, il speli si il fierbi si pe asta. Iei naut la conserva, prepari hummus fara sa ii mai faci nici un tratament special/termic si il treci apoi prin diverse site fine. Si lista poate continua. Cel fin il gasiti in poza principala. Eu am folosit naut la conserva pentru ambele variante. Cel fin a iesit foarte fin datorita unui blender bun, cel mai grunjos, datorita unui blender mai vechi. Ambele exact la fel de gustoase.

Pentru cel mai rustic (desi poate iesi fin daca ai un blender foarte performant) este mai simplu. Folosesti nautul de la conserva (bun si ieftin), pui restul ingredientelor, ajustezi pe parcurs gustul si voila. Indiferent de varianta aleasa, nu aveti cum sa dati gres si nu aveti cum sa nu va placa daca urmati reteta pe care eu o propun. Plus ca pe zi ce trece, devine din ce in ce mai bun. Am vandut sute de portii cat am fost in Franta vara asta, deci credeti-ma: daca au mancat francezii atata hummus si au cerut portii suplimentare, trebuie sa fie bun. Pentru ca sunt mofturosi de fel, nu pentru ca sunt mari cunoscatori de hummus. Cel din imaginea de mai jos este exact cel pe care l-am servit acolo.

Hummus grunjos

Gasiti mai jos putinii pasi si ingredientele pentru un hummus corect, rapid și ieftin chiar.

Hummus

Probabil una dintre cele mai versatile mâncăruri, ever!
Course Appetizer, Breakfast, Side Dish
Cuisine Mediterranean
Keyword cheap, healthy, hummus, quick
Prep Time 10 minutes
Cook Time 20 minutes
Total Time 30 minutes
Servings 4

Equipment

  • 1 Blender

Ingredients

  • 1 conserva Năut prefiert 200-250g
  • 3 linguri mari Tahini
  • 1-2 catei Usturoi
  • 1 buc Lamaie Zeama, mai exact
  • 1/2 lingurita Chimion măcinat
  • 50 ml Ulei de măsline de calitate
  • 2 buc Cuburi de gheata
  • Sare După gusturi
  • Piper După gusturi
  • Za'atar La discreție (optional)

Instructions

  • Scurgem năutul din conserva și păstrăm lichidul
  • Adăugăm într-un blender (bun) năutul, tahini, usturoiul, sucul de la o lămâie medie, chimionul sare și piper. Le blendam bine, 3-4 minute
  • Cu blenderul pornit, adăugăm uleiul de măsline, după care cuburile de gheata
  • Oprim blenderul, gustam și ajustam gustul: tahini, suc de lămâie, sare, piper. Verificam și consistenta.
  • Dacă îl dorim putin mai subțire (și probabil va fi cazul), cu blenderul pornit, turnam în fir subțire lichidul rezervat de la năut pana ajungem la ce ne dorim
  • În hummus se pot adauga nenumărate ingrediente: ardei copt kapia, harissa, ceapa prăjită, semințe de tot felul, etc. După ce ati adăugat sau nu aceste opțiuni extra, îl punem într-un recipient cooperant cu frigiderul, și îl lăsăm minim 2-3 ore. Deasupra ii mai punem ulei de măsline și za'atar, după care poate fi servit cum vreți voi. În poza: pâine cu maia, humus, avocado, pleurotus tras la tigaie și balsamic.
Rate this article

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recipe Rating