Cand te-ai saturat de checul ala comunist cu textura de burete de vase, dar totusi nu vrei sa te indepartezi prea mult de el.
Ce imi place cand casa miroase a deserturi gatite la cuptor. Stiti si voi mirosurile alea…a coaja de citrice, esente, etc. Din pacate, stiu si ce urmeaza cand miroase asa: 3872 de vase de spalat, nu ai voie sa te freci pe usa ca se face curent si nu mai creste, si asa mai departe. Cum sa fac totusi sa miroase casa a patiserie, dar, in acelasi timp, sa nu fie necesara intreaga rezerva de apa a planetei pentru a spala vasele si toata lumea stresata in jurul unui castron cu ceva aluat practic?
Faci un desert pentru care sunt necesare doar 2 vase. Rezulta 2 vase de spalat. Nu trebuie sa aiba temperatura de incubator, nu trebuie sa faci cruci ca sa creasca si poti sa “freci usa aia” pana te saturi.
Asa ca m-am dus in piata, am luat capsuni (asta era la moment in sezon) si smantana grasa (optional), apoi m-am oprit la alt magazin si am luat restul ingredientelor. Merge facuta si cu zmeura, mure, afine, dar eu am mai incercat-o si cu mix de fructe congelate. La fel de bune toate variantele.
Reteta este pentru o forma de 23 de cm, dar o puteti adapta daca este mai mare sau mai mica. Ceea ce imi place cel mai mult la prajitura asta, este ca parca devine din ce in ce mai buna pe zi ce trece. Si din ce in ce mai mica, pentru ca oricine intra in bucatarie serveste o bucata inevitabil. Deci nu e recomandata pentru cine vrea sa slabeasca. Inclusiv pentru mine.
Nu ramane decat sa o ornati dupa propriul gust si stil (mai simplu, mai elegant sau mai cocalaresc) si sa o serviti singuri, cu prietenii, familia, iubita, amanta, etc.
P.S. : mie imi place sa o mananc impreuna cu o lingura de smantana grasa din piata
Prăjitura cu ricotta
Equipment
- 1 Forma cu inel detașabil 23 cm
Ingredients
- 30 g Unt Pentru uns forma
- 200 g Faina 000
- 130 g Zahăr fin
- 1 plic Praf de copt
- 1 praf Sare
- 3 buc Oua L
- 400 g Ricotta
- 1 buc Esența vanilie
- 120 g Unt topit
- 250 g Căpșuni sau ce fructe găsiți în sezon
Instructions
- Preincalzim cuptorul la 180 de grade sus-jos
- Ungem cu unt forma de copt și o tapetam cu hârtie de copt
- într-un bol mare, amestecam faina, zaharul, praful de copt și sarea
- într-un alt vas, batem împreună ouăle, ricotta și esența de vanilie. Cu grija și cu o spatula, incorporam ușor aceasta compoziție în cea uscata de mai sus pana suntem siguri ca nu mai avem elemente uscate și este uniforma; dar atenție sa nu scoatem tot aerul din ea
- Adăugăm untul topit și amestecam tot cu spatula doar pana este incorporat
- Adăugăm fructele cu grija sa le sfaramam cât mai putin, și păstrăm câteva, bucăți mai mari și mai frumoase, sa le punem pe deasupra înainte de coacere.
- Turnam compoziția în forma pregătită, punem fructele rămase deasupra și o lăsăm 50-60 de minute la copt pana trece testul scobitorii
- Când e gata, o lăsăm scoasă din forma sa se răcească minim 1 ora la temperatura camerei, după care o pudram cu zahăr
Prajitura testata! A iesit delicioasa!!