Scurta istorie Tarte Tatin
Tarta Tatin a fost creata accidental la Hôtel Tatin in Franta, la aproximativ 150 km de Parin, undeva in anii 1880. Hotelul era condus de doua surori: Stéphanie si Caroline Tatin. Povestea spune ca Stéphanie Tatin, care se ocupa in mare parte de gait, era intr-o zi suprasolicitata (ceea ce la francezi probabil înseamnă vreo 6 ore de munca). Pe final de zi, s-a hotărât sa faca o placinta cu mere traditionala, dar, obosita fiind, a last merele sa se gătească in unt și zahăr mai mult decât intenționa. Simțind mirosul de ars, a încercat sa salveze preparatul punând foietajul (care în mod normal venea la baza placentei) deasupra tigăii, finalizând întreg preparatul în cuptor.
Când a fost și acesta gătit, a scos tigaia din cuptor și a inversat-o, astfel încât “capacul” era acum baza. Merele erau extrem de fragede, zahărul era acum caramel, iar toate acestea se completau pe un blat crocant la exterior, dar fraged pe interior. Clienții au apreciat peste măsură acest preparat, prin urmare a rămas în meniul hotelului, ulterior devenit faimos în întreaga lume.
Avantajele Tarte Tatin
Desi varianta originala este doar cu mere, zahăr, unt și foietaj; acest preparat este unul dintre cele mai versatile. Se poate face atât cu fructe, cât și cu legume; se pot adauga ierburi aromate, cum ar fi cimbrul și rozmarinul.
Eu o aseman putin si cu pizza din prisma faptului ca se pot folosi ingrediente care nu mai sunt în forma lor de top prin frigider, dar pot fi gustoase și salvate intr-o tarte tatin. Se poate folosi atât foietaj, cât și aluat fraged, dar cam în 80% din cazuri este preferat foietajul. Cel din comerț este mai mult decât decent (nu e nimeni nebun sa facă foietaj acasă), și mai este și convenabil la preț.
Rețeta pe scurt
În primul rând e foarte util sa aveți o tigaie de fonta. Pe langa asta nu aveți nevoie decât de un aluat foietaj la temperatura camerei, 2-300g de roșii Cherry coapte, 100g măsline fără sâmburi, 2 cepe medii, zahăr, unt.
Dar va las mai jos rezumatul mai ușor de urmărit.
Tarte Tatin cu roșii Cherry, măsline și ceapa
Equipment
- 1 Tigaie fonta
Ingredients
- 300 g Roșii Cherry întregi sau jumătăți
- 150 g Măsline fără samburi întregi
- 2 buc Cepe medii feliate subțire
- 100 g Zahăr
- 75 g unt
- 1 buc Foietaj congelat
- 2 fire Cimbru verde
Instructions
- Încălzim cuptorul la 180 de grade sus-jos
- Aluatul decongelat la temperatura camerei îl dam cu putina faina și îl întindem suficient cât sa putem asigura un "capac" pentru tigaie
- Punem tigaia cu fata în jos și decupam cu un cuțit bun un cerc după forma tigăii + 2 cm extra
- Punem pe foc mediu o tigaia de fonta și punem în ea untul
- Când acesta s-a topit adăugăm ceapa și un praf de sare și o lăsăm aproximativ 10 minute pana se înmoaie și devine translucida. Adăugăm aproximativ 50 ml de apa și o mai lăsăm 3-4 minute sau pana se evapora apa
- Scoatem ceapa într-un vas separat, ștergem tigaia și adăugăm zaharul și 50 ml de apa. Îl lăsăm pana devine ușor maroniu. Nu amestecam, nu-l deranjam.
- Când e topit și face bulbuci adăugăm o linguriță de oțet
- Adăugăm în el maslinele, roșiile și cimbrul și le lăsăm 5-7 minute
- Acoperim tigaia cu capacul de aluat, ne asiguram ca invelim bine marginile și facem câteva găuri cu cuțitul pentru ca aburul sa poate scapa din tigaie
- Băgăm la cuptor aproximativ 20 de minute. O scoatem, așteptăm 5-10 minute, după care, cu MARE GRIJA, în inversam pe un platou. E buna și calda și rece.