Daca orezul brun nu este deja gatit: spalati orezul sub un jet de apa rece, adaugati putin ulei de masline intr-o oala, adaugati orezul si lasati-l la calit pentru cateva minute, pana devine sticlos. Adaugati o cantitate de apa dubla fata de cantitatea de orez si lasati-l la fiert 30-40 de minute, pana este gătit complet. Cand este gata, lasati-l acoperit pentru 10-15 minute, apoi pana se răcește complet.
Tragem miezul de nuca putin la tigaie pana se colorează putin și elimina uleiuri
În aceeași tigaie călim putin ceapa tocata mărunt
După ce s-au răcit și nucile, le adăugăm într-un blender împreună cu paprika, chilli, sare, piper si zaharul brun, dupa care procesam pana la o consistenta cat mai fina
Intr-un bol incapator adaugam fasolea rosie, scursa si uscata, si o pasam cu o furculita lasand cateva bucati intregi.
Adaugam in bolul cu fasolea orezul brun care acum a ajuns la temperatura camerei, amestecul de nuci si condimente, ceapa prajita, pesmetul, sosul BBQ, si amestecam cu o lingura pana se formeaza un “aluat” care isi poate pastra forma. Daca este prea moale, adaugati mai mult pesmet. Ajustati gustul dupa preferinte.
Încălzim o tigaie cu putin ulei și formam 4 chiftele din compoziția de mai sus. Dacă este prea moale, mai puteți regla putin din pesmet.
Adăugăm burgerii în tigaie și ii prajim la foc mediu pana se rumenesc bine (5-6 minute) după care ii întoarcem pe partea celalata. Mare grija la manevra asta, pentru ca nu sunt la fel de bine legate ca cei din carne.
Ii scoatem cand sunt bine rumeniti pe ambele parti dupa care ii adaugam in chiflele pentru burger. Eu am folosit maioneza cu usturoi copt (rămas de când am făcut gazpacho), mix de salata verde, chipsuri de cartofi dulci, ceapa murata rapid, felii de roșie și castraveți murati. Ii puteti savura dupa propriile gusturi sau la fel cum ati manca si pe cei din carne.