Scurgem năutul din conserva și păstrăm lichidul
Adăugăm într-un blender (bun) năutul, tahini, usturoiul, sucul de la o lămâie medie, chimionul sare și piper. Le blendam bine, 3-4 minute
Cu blenderul pornit, adăugăm uleiul de măsline, după care cuburile de gheata
Oprim blenderul, gustam și ajustam gustul: tahini, suc de lămâie, sare, piper. Verificam și consistenta.
Dacă îl dorim putin mai subțire (și probabil va fi cazul), cu blenderul pornit, turnam în fir subțire lichidul rezervat de la năut pana ajungem la ce ne dorim
În hummus se pot adauga nenumărate ingrediente: ardei copt kapia, harissa, ceapa prăjită, semințe de tot felul, etc. După ce ati adăugat sau nu aceste opțiuni extra, îl punem într-un recipient cooperant cu frigiderul, și îl lăsăm minim 2-3 ore. Deasupra ii mai punem ulei de măsline și za'atar, după care poate fi servit cum vreți voi. În poza: pâine cu maia, humus, avocado, pleurotus tras la tigaie și balsamic.